חשיבות האכילה לפני אימון

תזונה ופעילות גופנית מהווים יחדיו 2 מרכיבים חשובים המשפיעים על איכות החיים והבריאות הכללית של גופנו. כאשר ניגש לבצע פעילות גופנית מבלי שדאגנו לאכול לפני, ניתן יהיה להרגיש שינויים רבים כדוגמת עייפות, חולשה, סחרחורות, רעב. סימנים  אלו יפריעו לנו למצות את מלוא הפוטנציאל שלנו בכל אימון.
סוגי המזונות האידיאלים הנדרשים לפני ביצוע פעילות גופנית הינם פחמימות.
לפני יציאה לאימון, מומלץ  לאכול משהו קל כדוגמת יחידה פרי (בננה/תמר/תפוח) אשר מוגדרים כפחמימה פשוטה המאופיינת בעיכול מהיר בגוף ובשחרור אנרגיה זמינה, עד כ 30 דקות לפני מועד האימון.  כאשר מתייחסים לפעילות גופנית בפרט, בכדי להכין את גופינו כראוי, ובכדי למקסם את היכולות הגופניות שלנו, עלינו לשלב מזון לפני ואחרי כל פעילות גופנית.
במאמר הקרוב נדון בשאלה מדוע חשוב לאכול לפני ואחרי אימון. נעסוק בסוגי המזונות ובזמני האכילה שלהם במהלך היום. בהגיענו לבצע פעילות גופנית, הדרישה האנרגטית עתידה לעלות.
לשם ביצוע פעילות גופנית נדרשת אנרגיה, שמקורה במזון. המזון מהווה דלק לגופינו לשם ביצוע תנועה במגוון רחב של אופנים כדוגמת אימוני כוח וסבולת.
סוגי המזונות האידיאלים הנדרשים לפני ביצוע פעילות גופנית הינם פחמימות.
גוף האדם יכול לאגור פחמימות בשני מקומות עיקריים שהם השרירים והכבד.
כאשר אנו אוכלים מזונות המכילים פחמימות, הן מתפרקות בגוף, והופכות לסוכרים פשוטים
(בד"כ גלוקוז ). אותו גלוקוז נספג במערכת העיכול ועובר לבצע שתי פעולות עיקריות שהן:
1. שימוש להפקת אנרגיה בתאי הגוף
2. נאגר בכבד ובשרירים לשם שימוש עתידי
הצורה שבה הגוף מפרק פחמימות ואוגר אותם בגוף בשרירים ובכבד נקרא גליקוגן.
במידת הצורך הגוף מסוגל לפרק גליקוגן למטרת תנועה ולהשתמש בו כדלק לביצוע תנועה.
כאשר ניגש לבצע פעילות גופנית מבלי שדאגנו לאכול לפני, ניתן יהיה להרגיש שינויים רבים כדוגמת עייפות, חולשה, סחרחורות, רעב. סימנים  אלו יפריעו לנו למצות את מלוא הפוטנציאל שלנו בכל אימון, כאשר לאורך זמן קצב ההתקדמות שלנו להשגת תוצאות מיטביות יהיה קטן יותר. ניקח לדוגמה אימונים אשר מבוצעים בשעות הבוקר המוקדמות:
לאחר שנת לילה שאורכה כ 7-8 שעות, הגוף היה בצום כאשר לא הכנסנו לפה מזון במהלך שנת הלילה. אנו מתחילים את היום כאשר מאגרי הגליקוגן בגוף דלילים, והדרישה לאנרגיה זמינה במהלך האימון גדלה. ניתן לצפות כי האפקטיביות של האימון תהיה נמוכה יותר, כאשר לא תדלקנו את הגוף באנרגיה זמינה לפני תחילת האימון. ברמה הפיזיולוגית  ניתן יהיה להבחין כי רכיבים כדוגמת יכולת הפקת כוח, דחיית עייפות, ריכוז, קואורדינציה וכו..  יהיו נמוכים משמעותית יותר. אילו רק היינו דואגים לאכול משהו קל לפני האימון, ניתן היה להבחין בשיפור משמעותי לאורך זמן בכל אחד מן המרכיבים הנ"ל בעקבות אנרכיה זמינה שנכנסה לגוף בצורת פחמימה.
נושא נוסף שברצוני להתייחס אליו הינו תזמון ארוחות במהלך היום לפני ביצוע פעילות גופנית. כמה זמן בעצם כדאי לאכול לפני אימון? במידה ובחרתי לאכול ארוחת צהרים כבדה ולצאת לאימון בסמוך לסיום הארוחה, ניתן יהיה להבחין בכמה שינויים פיזיולוגיים. ראשית עייפות ותחושת כבדות בעקבות יציאה לאימון בסמוך לסיום הארוחה. הגוף משתמש באנרגיה בכדי לסיים לעכל את המזון. דם מוזרם אל עבר הקיבה לצורך עיכול המזון. כאשר אנחנו מתחילים בפעילות גופנית, הדם מתחיל לזרום אל עבר הגפיים לצורך תנועה. כעת ישנו אוכל שלא סיימנו לעכל בקיבה, נוצרת תחושה של אי נוחות במהלך האימון. מומלץ ליצור חלון של כשעתיים בין סיום ארוחה כבדה לבין תחילתו של אימון, בכדי לאפשר לקיבה לסיים לעכל את המזון, וכמובן שלאפשר לגוף להשתמש בצורה מיטבית באנרגיה שצרכנו בארוחה האחרונה.